O CĂLĂTORIE PRIN CAPODOPERELE EUROPENE ȘI MONDIALE
ALE DANSULUI, LA CEA DE A DOUA EDIŢIE A
FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE DANS CONTEMPORAN STEPS

afis-steps

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 20 mai – 21 iunie 2015 în parteneriat cu Opera Maghiară Cluj, şi se adresează iubitorilor de muzică şi dans. Aceştia sunt invitaţi să descopere o lume complexă şi aflată în permanentă reinventare, în care pasiunea, energia, ritmul şi tehnica sunt împletite cu creativitate pentru a oferi o nouă perspectivă asupra cotidianului.

Festivalul Internațional de Dans Contemporan STEPS este expresia unui vis. Iar visul este ca STEPS să devină una dintre cele mai curajoase manifestări culturale acoperind un segment artistic extrem de important, dar aproape absent din peisajul cultural naţional“, a afirmat directorul festivalului, Sorin Dan.

Szep Gyula, directorul Operei Maghiare Cluj, susține că „STEPS completează sirul festivalurilor de vară din Cluj, aducând un plus de valoare culturală orașului. Opera Maghiară, în cadrul acestui parteneriat, oferă tot sprijinul său instituțional atât în materie umană și profesională cât și technic și logistic.

Spectacolele prezentate în premieră pe scena clujeană, sunt adevărate mixuri captivante de senzaţii, sunete şi mişcări, fiind atent selecţionate pentru a ilustra multiplele faţete ale dansului contemporan. În cadrul festivalului vom putea urmări de la piese clasice în viziuni moderne, cum ar fi Lacul Lebedelor sau Le sacre du printemps al lui Stravinsky, trecând prin muzica lui Mozart, până la regii coregrafice bazate pe muzică tradițională portugheză sau din Mongolia. Festivalul dorește să atragă și tinerii, oferindu-le un spectacol de hip-hop la un nivel cultural valoros.

Festivalul Internațional de Dans Contemporan STEPS

STEPS este o platformă creativă pentru dansatori, coregrafi şi regizori, care facilitează explorarea noilor direcţii din dansul contemporan, dar şi un spaţiu dedicat schimbului de emoţii şi idei între artişti şi public. Pe lângă spectacolele de teatru şi dans, sunt programate seminarii, workshop-uri şi alte evenimente tematice, care completează tabloul acestei nonconformiste manifestări culturale.

Primul spectacol va avea loc în data de 2 iunie la Opera Maghiară Cluj, compania Quorum Ballet din Portugalia performând „Lacul lebedelor”, iar pe 4 iunie aceeași companie va prezenta un spectacol de balet contemporan pe bine cunoscuta muzică portugheză FADO.

 

ÎN ACEST AN, FESTIVALUL ARE DOUĂ SECŢIUNI:

Este vorba despre secţiunea europeană, ca parte a proiectului ”Legături europene prin cinematografie și dans”, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. În cadrul acestei secțiuni vor evolua artiştii Ansamblului de Balet al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, ai Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi companiile de dans Quorum Ballet din Portugalia şi Rootlessroot din Grecia.

Cea de-a doua secţiune, intitulată ”STEPS-În jurul lumii”, aduce la Cluj-Napoca reprezentaţii culturale inedite puse în scenă de compania de dans Pyramid din Franţa, Ansamblul de Balet Contemporan Jin Xing Dance Theatre din China şi un show stradal de acrobaţie susţinut de Andreanne Thiboutot din Canda.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015, Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca şi Centrul Cultural German Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Cluj-Napoca, 20.05.2015