Program
O CĂLĂTORIE PRIN CAPODOPERELE EUROPENE ȘI MONDIALE
ALE DANSULUI, LA CEA DE A DOUA EDIŢIE A
FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE DANS CONTEMPORAN STEPS
16 mai 2016, ora 20:00, sala studio Sapientia
ZIC ZAC (STEPS Festival)
Biletele se găsesc aici
El și Ea se găsesc într-un club în care se supun, fără să vrea, DJ-ului. Controlată de către DJ, acest maestru de ceremonii ce se află într-o continuă metamorfoză – animalic, bufonic, diavolesc – muzica îi transformă în marionete ce nu-și mai pot controla pornirile. Se oprește muzica? Se simt descoperiți fără ea… Această serată le va scoate la iveală, rând pe rând, toate măștile afișate în societate, plăcerile vinovate, prejudecățile și fricile până nu mai rămâne decât… El și Ea.
„Zic Zac” vorbește despre etapele unei relații: simpatie și antipatie, porniri animalice și dezbateri filosofice, sensibilitate și cruzime, frici personale și nevoia de a ne găsi jumătatea.
Un spectacol care transpiră – și la propriu și la figurat – energie explozivă, sexualitate, umor și sensibilitate.
17 mai 2016, ora 20:00, Opera Maghiară Cluj
ANSAMBLUL NATIONAL HONVÉD DIN UNGARIA: Arhiva vie al lui Martin (STEPS Festival)
Biletele se gasesc aici
Pe 17 mai, la Opera Maghiară, va avea loc ”Arhiva vie a lui Martin”, spectacol susținut de Ansamblul Național Honvéd din Ungaria, în coregrafia marelui regizor Zsuráfszky Zoltán. ”Arhiva vie a lui Martin” este o lucrare unică care ne prezintă dansurile și cântecele adunate de neobositul etnograf Martin György. Elemente cruciale ale dansului maghiar și a celui european au fost adunate în această arhivă ”live”, care este o mărturie a frumuseții și culturii rurale. Spectacolul regizat de Zsuráfszky Zoltán aduce un omagiu artei populare anonime care va fi adusă în atenția publicului prin personalitatea și farmecul celor 40 de dansatori.
18 mai 2016, ora 20:00, sala studio Sapientia
7/7 (STEPS Festival)
Spectacol de teatru-dans realizat de Teatrul Maghiar de Stat Csíky Gergely din Timișoara
“Oare se poate vorbi despre cineva făcând abstracție de rolurile sale? Putem să ne definim fără ele sau nu suntem decât într-un continuu proces de repliere, în jocul vieții, la ele?” sunt întrebări pe care le ridică Baczó Tünde prin spectacolul de teatru-dans 7/7. Acesta nu are un caracter ilustrativ. Prin mișcare, gesturi, imagini și muzică ne ”povestește” despre cele șapte etape ale vieții, traversând fiecare rol: copil, școlar, îndrăgostit, muncitor, părinte, înțelept și bătrân.
19 mai 2016, ora 20:00, Opera Maghiară Cluj
ANESOMN (STEPS Festival)
Biletele se gasesc aici
Cu o regie semnată de Arcadie Rusu, unul dintre cei mai talentați tineri dansatori din țară, “Nesomn” este un spectacol ce are deja un traseu național și internațional foarte generos, fiind prezentat inclusiv în deschiderea Big Dance Festival 2012, cel mai mare eveniment de dans contemporan care se desfășoară în cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra.
Spectacolul este construit ca o poveste spusă cu multe personaje ce gravitează în jurul aceleiași teme, ca un voal fluid, fără ritm sacadat, doar o curgere lină de la început la final. De la duetul lui Arcadie Rusu cu Ioana Marchidan până la convulsiile istovitoare ale actorului-dansator Ştefan Lupu, Nesomn, se sustrage letargiei insomniace neputincioase, exaltând, în schimb, nesomnul ca poziţie activă.
23 mai 2016, ora 20:00, Opera Maghiară Cluj
PLEINE LUNE by Gigi Căciuleanu (STEPS Festival)
Trei coregrafii de Gigi Căciuleanu, în interpretarea companiei Karma Dance Project din Franța
”Triptik”este un spectacol alcătuit din trei coregrafii realizate de către unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români pe plan mondial, coregraful Gigi Căciuleanu, în colaborare cu Compania Karma Dance Project din Paris.
Orice spectacol semnat de către Gigi Căciuleanu este, în sine, un eveniment inedit, o șansă pentru public de a avea acces la viziunea artistică a unui mare balerin, coregraf si profesor. În ”Triptik” dansatorii lui Căciuleanu ne vor încânta pe muzica lui Mozart și a compozitorului francez Erwann Kermorvant, într-un spectacol care, prin accentele sale dramatice, amintește de filmele lui Hitchcock.
21 martie 2016: Gyori Balett Company of Gyor, Hungary
Sesiunea de primavara a FIDDC incepe cu spectacolul Generatii
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Descarcă programul pentru 2015
21 iunie 2015: Igor Stravinsky: LE SACRE DU PRINTEMPS
Ansamblul de balet și orchestra Operei Maghiare Cluj
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
„Le Sacre du printemps”, sau altflel spus „Ritualul de primăvară” este un spectacol care îşi are rădăcinile în mitul vechi potrivit căruia, prin ritualul păgân, moşnegii înţelepţi ai tribului sacrifică zeului primăverii o fecioară. Fecioara este condamnată să danseze fără oprire până la moarte pentru a trezi pământul, însă în acest ritual primăvara nu vine niciodată, astfel că ceremonia funerară durează fără întrerupere. Datorită ritmului inedit, fiecare parte componentă a muzicii Ritualului de primăvară capătă viaţă.
Igor Stravinsky (1882 -1971) cu opera sa „Le Sacre du printemps” (Ritualul de primăvară) porneşte un scandal provocat nu atât de spectacol, cât de originalitatea muzicii. Publicul se împarte în două: pe de o parte adversarii, care nu se pot împăca cu mijloacele noi de expresie muzicală, pe de altă parte entuziaștii susținători ai noului gen. Evoluția ulterioară a muzicii lui Stravinsky face din el reprezentantul necontestat al unui curent, ce va fi numit muzică modernă clasică tonală serială.
17 iunie 2015: W MEMORABILIA (Phaedra’s Laboratory)
Compania Rootlessroot (Grecia)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Spectacolul “W Memorabilia (Laboratorul Phaedrei)” abordează condiţia femeii prin prisma noţiunii de corp aflat în suferinţă şi a arhetipului eroinei misterioase, tragice – Phaedra. Piesa este echivalentul unei schiţe de desen, care se află într-o transformare continuă, aşa cum şi cuvântul “laborator” din titlu accentuează mai degrabă procesul decât produsul final.
16 iunie 2015: DIFFERENT LONELINESS
Compania Jin Xing Dance Theatre (China)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
“Different Loneliness” este cel mai nou spectacol creat de către Jin Xing şi aduce pe scenă 15 dansatori ai companiei Jin Xing Dance Theatre şi 9 muzicieni din Mongolia Centrală, pentru o experienţă autentică. Dansatorii iniţiază un dialog cu muzicienii, iar aceştia din urmă realizează o parte semnificativă a mişcărilor coregrafice. Muzica mongoleză este extrem de expresivă şi creează o atmosferă care le aminteşte artiştilor de peisajul vastelor pajişti din Mongolia, invitând publicul să ia parte la această experienţă.
15 și 16 iunie 2015: HOOLA HOP (outdoor)
Hoopelai Show (Canada)
Loc: Parcul Central, ora 18
Spectacol stradal de teatru-circ-dans
11 iunie 2015: BALLET BAR
Compania Pyramid (Franţa)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Spectacolul “Ballet Bar” este un mix fascinant de stiluri muzicale (de la tango la electric), circ, mimă şi acrobaţii realizate de către cei 6 dansatori ai companiei Pyramid (Franţa). Piesa ilustrează legătura personajelor cu muzica, iar acţiunea are loc în jurul unui bar, într-un club de jazz new-yorkez. Un show plin de viaţă, energie şi umor, care captivează publicul din primele minute.
9 iunie 2015: MOZART STEPS
Teatrul National Radu Stanca (Sibiu)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Spectacolul de teatru coregrafic „Mozart Steps” este un concept original al coregrafului Gigi Căciuleanu, creat în exclusivitate pentru Teatrul Naţional din Sibiu. Acesta ilustrează confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart şi dansul lui Căciuleanu, dând naştere unui spaţiu ce excelează în energii şi care se foloseşte de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonoră este o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică și cea orientală, egipteană.
4 iunie 2015: CORRER O FADO
Compania Quorum Ballet (Portugalia)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Spectacolul “Correr o Fado”, în regia şi coregrafia lui Daniel Cardoso, este un tribut adus culturii portugheze, ilustrând şi o demistificare a conotaţiei melancolice şi nostalgice a muzicii Fado, prin intermediul dansului contemporan. Într-o multitudine de mişcări, sunete şi senzaţii, dansatorii companiei Quorum Ballet (Portugalia) îi poartă pe spectatori într-o călătorie incredibilă prin arta şi istoria Portugaliei.
3 iunie 2015: WORKSHOP
Maestrul coregraf Daniel Cardoso (Portugalia)
Ora 20
2 iunie 2015: LACUL LEBEDELOR
Compania Quorum Ballet (Portugalia)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 18
Faimosul spectacol de balet „Lacul Lebedelor”, pe muzica compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski, va fi pus în scenă, într-o viziune modernă, de către Compania Quorum Ballet din Portugalia. Coregrafia este semnată de maestrul Daniel Cardoso. Astfel, spectatorii vor lua parte la o interpretare poetică şi fantezistă, în care un azil de boli mintale este populat de fiinţe bizare, care întruchipează defectele şi virtuţile umane.